Posted on: 11. januára 2022 Posted by: SITA Comments: 0
Vizualizácia: Kultúrne stredisko na Žarnovickej v Rači
T.O.P. Auto Bratislava

Z 11 návrhov predložených do architektonicko-urbanistickej súťaže sa stal víťazným návrh ateliéru young.s architekti.

V priestoroch kultúrneho strediska na Žarnovickej ulici v bratislavskej Rači pribudne po rekonštrukcii kaviareň aj nová spoločenská sála. V tlačovej správe o tom informovala Annamária Ondrejková z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB). „Budova z 80. rokov minulého storočia pomaly dosluhuje, má energeticky náročnú prevádzku a chýba jej bezbariérový prístup na poschodie,“ uviedla. MIB v spolupráci s hlavným mestom a mestskou časťou Rača zorganizovali architektonicko-urbanistickú súťaž, porota vybrala z 11 predložených návrhov. Víťazným sa stal návrh ateliéru young.s architekti.

Budova kultúrneho strediska má mať po rekonštrukcii štyri kľúčové časti, a to knižnicu, klubovne pre krúžky, spoločenskú sálu a kaviareň. „Na základe výsledkov súťaže začneme rokovanie s víťazom k ďalšiemu postupu. Predpokladáme rekonštrukciu v dvoch fázach, v prvej opravu samotnej budovy a v druhej fáze možnú prístavbu. Na základe overovacej štúdie a rokovania sa mestská časť rozhodne na ďalšom postupe,“ uviedol starosta Rače Michal Drotován. Architekti navrhli zachovať a zrekonštruovať súčasný objekt tak, aby jednotlivé priestory na seba lepšie nadväzovali. Zlepší sa aj vnútorná dispozícia priestorov, ktorá bude viac flexibilná. „Vďaka tomu dokáže kultúrne stredisko pohotovo reagovať na rôzne typy podujatí,“ vysvetlila Ondrejková.

Kultúrne stredisko na Žarnovickej v Rači
zdroj: www.raca.sk

Nevýhodou súčasnej spoločenskej sály sú stĺpy, ktoré často znemožňujú plnohodnotne využiť tento priestor. Toto sa v budúcnosti zmení, aby sa sála využívala čo najflexibilnejšie. „Celý priestor oživí aj kaviareň, ktorá sa bude otvárať do borovicového hája vysadeného v 80. rokoch minulého storočia. Pribudnú aj parkovacie miesta v bezprostrednom okolí a významne sa zlepší bezbariérový prístup na prvé poschodie,“ poznamenala Ondrejková. Ako dodala, vďaka presklenej fasáde sa stredisko presvetlí. Súčasťou návrhu je aj prístavba novej spoločenskej sály pre 160 ľudí. „Zo súčasného vonkajšieho amfiteátru, ktorý sa väčšinu roka nevyužíval, sa tak vytvorí komunitný dvor, kde bude možné tráviť čas za akéhokoľvek počasia,“ dodala.

Výhodou víťazného návrhu je, že ponúka možnosť rozdeliť projekt na dve samostatné etapy. Takéto riešenie je vhodné najmä z hľadiska potrebných financií. „Počas tohto roka sa podľa víťazného návrhu začne tvoriť projektová dokumentácia. Presnejší harmonogram revitalizácie kultúrneho centra a priľahlých verejných priestorov vyplynie počas prípravy projektovej dokumentácie,“ ozrejmila Ondrejková. Náklady za architektonickú súťaž aj samotnú rekonštrukciu bude hradiť mestská časť Rača. MIB pomáhal mestskej časti s nastavením architektonickej súťaže aj samotnou organizáciou. „Rovnako zastrešil participatívny prieskum, z ktorého vzišlo, že najväčším lákadlom pre širokú verejnosť sú masovejšie akcie, ktoré vytvárajú dopyt po zvýšení kapacít,“ uzavrela.


T.O.P. Auto Bratislava

Pridaj komentár